. .

Dari Hati, Menuju Hati, Mencari Redha Ilahi...

09 Disember 2009

Sharing is Caring

. 09 Disember 2009


Tatacara sebelum tidur
1. Sebelum tidur,maafkan semua orang tak kira siapa ~ InsyaAllah,Allah lipat gandakan rezeki.

2. Sebelum tidur,berdoa,depends on apa yang kita hendak ~ sepanjang tidur,otak akan generatekan all of our wish & InsyaAllah,kita akan work towards it (ada semangat) di keesokan harinya.


Tatacara makan dan minum
1. Makan buah sebelum breakfast,lunch & dinner ~ ikut Sunnah & dapatpahala & also boleh rujuk kepada pakar pemakanan,vit C dari buah-buahan yang dimakan selepas breakfast,lunch & dinner yang akan diperolehi adalah approaching 0%.

2. Jangan minum air semasa sedang makan (breakfast,lunch & dinner). Minum air selepas 15-30 minit selesai makan.Untuk minum,bagi teguk yang pertama sahaja,biarkan air dalam mulut about 10 second then baru telan. Teguk kedua & seterusnya boleh minum terus ~ sebab air liur ada enzyme yang boleh membunuh kuman dalam pankreas,perut,& so on yang akan dibawa oleh air tegukan pertama.

3. Seelok-eloknya makan malam sebelum maghrib ~ ikut sunnah (Rasullullah makan
sebelum maghrib kecuali bulan Ramadhan saja makan masa maghrib),sebab,bagi yang tengah study (or anak-anak),otak akan berfungsi excellently (senang absorb ilmu) around 2 hours selepas makan so,if makan at 8:30pm,around 10:30pm baru start study and most probably hanya boleh bertahan hingga jam 12 tgh malam saja,jadi,tak banyak yang boleh dipelajari berbanding kalau makan pukul 6:30 (orang Cina take dinner around this hour).Juga,kita tak tidur dalam kekenyangan (yang mana boleh menghindar dari membuat sembahyang malam)


Tatacara di bilik air

1. Selepas buang air kecil,berdehem 3x ~ boleh elak daripada dapat batu karang.

2. Semasa buang air besar,mengiring sedikit ke kiri ~ ikut sunnah sebab bila
mengiring ke kiri,perut akan tekan bladder and senang buang air besar.


Tatacara didik anak

1. Antara tips untuk dapat anak bijak/genius,ajar anak (atau baby) tidur mengiring ke kanan ~ sebab jantung (yang terletak sebelah kiri) akan lebih "lapang"/"lega" dan mudah berdegup (perjalanan darah okay) and otak anak akan develop excellently.

2. Bagi anak-anak yang dah azalinya active or hyper-active,kurang (or jangan)
pakaikan baju warna orange ~ sebab warna ini boleh merangsang secara activenya tindak tanduk anak (akan lebih nakal), sentiasa bersemangat waja & exuberant.


Tatacara didik diri sendiri

1. Amalkan apa-apa yang baik (juga amalan-amalan baru) selama 21+ plus hari berturut-turut ~ Rasullullah (saw) bersabda,sesuatu amalan yang diamalkan sekitar 21-30 hari,continuously,akan menjadi tabiat dan kalau tak,ilmu itu akan mati.

2. Buang segala rasa hasad dengki,dendam & lain-lain yang -ve ~ emosi-emosi ini
akan membenarkan otak release excessive adrenaline, cortisone & toxine yang mana boleh membawa kepada beberapa penyakit cepat letih, wajah cepat nampak tua (tua sebelum waktunya), selalu sakit perut & sebagainya.

Ada 3 kategori manusia :-

BERJAYA : Hari ini lebih baik daripada semalam


TERPEDAYA : Hari ini sama seperti semalam


CELAKA : Hari ini lebih teruk daripada semalam


"Apabila kita kejar dunia, dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar
akhirat, dunia akan mengejar kita"

Mudah-mudahan ada manfaat untuk kita semua, menjadi iktibar untuk mendidik diri

& family. Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya.Jadi marilah kita
saling ingat mengingati.......

Wallahu A'lam..

1 komen:

Tanpa Nama berkata...

salam.. time ksh, artikal yg baik..
klu bercerita psl sains ni sy hrp kita 'open' skit ye..
sy nak kongsi skit pasal berdeham 3x slps mbuang air kecil itu memang penting sangat2 kerna prnh trdpt dlm hadis sahih tp maaf sy tak ingat. sbg buktinya apabila kita mbuang air kecil kita rasa mcm sume dh keluar. tp hakikatnya ada sedikit yang tertinggal. dan apabila kita membuat pergerakan tanpa disedari yang sedikit itu akan terlepas dan kita sambil lewa melakukan solat contohnya.. adakah pakaian kita itu bersih dr najis? dr mata kasar mungkin nampak bersih tapi?? renung2kan dn selamat beramal..